Пілдер


Erketai / Янв.3.2013. / комментария 2

  Пілдер – қазір тіршілік ететін сүтқоректілердің ішіндегі ең ірісі. Піл жақсы жүгіреді және тік жарларға оңай шығады. Пілдерді африкандық және үнділік деп бөледі. Африкандық піл саванналар мен экваторлық ормандарда тіршілік етеді. Африкандық пілдің бойы4 м-гедейін жетеді. Үнді пілінің пішіні африкандық пілдермен

салыстырғанда дөңестеу болып келеді және ересек пілдің бойы3 м-денаспайды. Үнді пілінің құлағы үлкен, ал аналықтарының бивниі байқалмайды. Үнді пілдері орманда тіршілік етеді.

Пілдер – тек қана шөппен қоректенетін жануарлар. Африкандық піл шөппен, жапырақпен, бұтамен, кейде жемістермен қоректенеді. Африкандық піл маусымға байланысты күніне 200 кг-дай азық жейді. Үнді пілінің тамақтану режимі африкандық туысына ұқсас болып келеді. Ол ағаштанған шөптесін – бамбукты; кейде қант қызылшасы мен күрішті жейді, соның нәтижесінде жер шаруаларымен қақтығыстар болып тұрады. Ересек жануар күніне 150 кг-дай жас шөпті азық етеді.

pilder-sloni

Ересек африкандық аталық-піл 6 тоннадай салмақ тартады, ал жаңа туған піл баласы 120 кг-дай болады. Жаңа туған үнді пілінің орташа салмағы 100 кг-дай болса, ересек жануардың салмағы 4 тонна шамасында болады. Африкандық және үнді пілдерінің балалары дүниеге келген соң, бірнеше сағаттан кейін аяқтарына тұрады, ал 2 күннен кейін анасының құйрығынан ұстап артынан ере алады.

Пілдердің есту және иіс сезуі көру мүшесіне қарағанда жақсы дамыған. Қажет жағдайда піл ауаны жұтып, жақындап келе жатқан қауіпті сезу және шабуылға дайындалу үшін тұмсығын көтеріп, дауыстайды. Ғалымдардың соңғы зерттеулеріне сәйкес, тұмсық (хобот) – бұл жоғарғы еріннің емес, тек мұрынның өсіндісі. Хобот пілдерге сипат сезуге, өзін сумен шомылдыруға, топырақпен көмуге, аузына азық пен су апаруға және дауыстап дыбыс шығаруға мүмкіндік береді. Екі  «саусақпен» аяқталатын африкандық пілдің тұмсығынан   үнді пілінің тұмсығы жалғыз «саусақты» болуымен ерекшеленеді.

Пілдің құлақтары қатты ыстықтан қорғануға мүкіндік береді. Сонымен қатар, жануар өз құлағын жауын қорқыту үшін де қолданады. Тіпті  пілдің құлақтары адам естімейтін өте әлсіз дыбыстарды да естійді. Осылайша  пілдер бір-бірімен бірнеше километрлік қашықтықта да тілдесе алады.

Пілдер өте ұзақ тіршілік етеді. Үнді пілінің тіршілік ету ұзақтығы 15 жыл, ал африкандық пілдікі 12 жыл деп саналады.

smile

комментария 2 Пікір қосу

  • jaksi maglumat

  • классный реферат

Пікір қалдыру

Тек мақалаға байланысты пікіріңізді жазыңыз сұрағыңыз болса мына сілтемені басыңыз!